Cijepljenje mačaka protiv zaraznih bolesti

Cijepljenje mačaka protiv zaraznih bolesti

Mačke možemo cijepiti protiv sljedećih bolesti: panleukopenije, rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije mačaka. Mačiće se cijepi prvi puta u dobi od 9 tjedana, a ponavlja se za 3-4 tjedna. Za održavanje kontinuirane zaštite mačke je potrebno docijepiti 1X na godinu.

Osim gore navedenih bolesti mace se mogu cijepiti protiv mačje leukemije (FeLV), a vakcinacija se može provesti istovremeno kada se cijepi i protiv panleukopenije, rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije. Cijepljenje bjesnoće kod mačaka nije zakonski regulirano, ali je preporučeno i obavezno u slučaju prelaska granice.

Bez obzira što o bogatom društvenom životu naših maca znamo vrlo malo nakon što napuste kućni prag broj cijepljenih mačaka u usporedbi sa brojem cijepljenih pasa je puno manji. To se donekle promijenilo porastom broja “maca sa pedigreom”, no, i naše domaće mace je moguće i potrebno zaštititi, posebno ukoliko u obzir uzmemo da ljubitelji maca u domaćinstvu često imaju veći broj životinja, pa smo puno puta svjedočili širenju infekcije na veći broj životinja, što vodi i povećanom trošku liječenja, a što se moglo spriječiti preventivnim cijepljenjem.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *