FIV ili “Mačja sida”

FIV ili “Mačja sida”

FIV je neizlječiva virusna zarazna bolest domaćih i divljih mačaka. Osnovna karakteristika virusa je da djeluje imunosupresivno, tj. slabi imunitet mačke. Uzročnik je lentivirus ( isto kao i HIV koji uzrokuje AIDS ), ali nije zarazan za ljude. Uzročnik je izoliran relativno kasno ( 1986 ), iako je prema simptomima opisanim u literaturi prisutan unutar populacije mačaka najmanje od početka 60tih godina 20. stoljeća. Obolijevaju životinje svih dobi, no 3 puta češće se javlja kod mužjaka, nego kod ženki. Najčešće se dijagnosticira kod životinja starijih od 5 godina. Uzrok tome nije samo dobna predispozicija ( spolno aktivni mužjaci ) već i činjenica da asimptomatski latentni period ( faza mirovanja virusa )  može potrajati i nekoliko godina. To je bolest “agresivnih”, teritorijalnih mužjaka – najčešće se širi ugrizom prilikom borbe za teritorij. Nema “tipičnih” simptoma za ovu bolest sve do kronične terminalne faze. Tada životinja podliježe “bezazlenim” infekcijama, od kojih najčešće i ugiba. Radi se najčešće o infekcijama usne šupljine ( oko 50% slučajeva ), dišnog sustava , probavnog sustava , infekcije kože ili mokraćnog sustava.

Sumnja se postavlja na osnovu simptoma bolesti, a objektivna dijagnoza postavlja se korištenjem kitova za brzi  ( snap ) test.

Bolest je neizlječiva. Ne postoji učinkovita vakcina protiv FIVa, a jedina moguća prevencija sastoji se u kastraciji mužjaka čime se umanjuje njihova agresivnost i sklonost sukobima. Unatoč “crnoj ” prognozi u slučaju pozitivne dijagnoze mačka ipak može provesti dug i kvalitetan život. Preporuka je da se mace ne pušta van, nekastrirane kastrira, a kod svake, i najmanje infekcije, potraži stručna pomoč.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *