Gliste kod pasa

Gliste kod pasa

Klinički simptomi “glistavosti” kod pasa ovisi o razvojnom stadiju nametnika u organizmu, a mogu se očitovati:

DIŠNIM SIMPTOMIMA ( kašalj, teško disanje ) u slučaju jetreno-plućne migracije ličinki. Taj stadij nastupa nakon unosa jajašca u organizam, iz jajašca se izleže larva koja se preobražava u nekoliko stadija i pri tome migrira kroz jetra i pluća, od kuda kašljanjem biva izbačena i progutana, te dospjeva u probavni trakt gdje se razvija u adulta. Odrasle gliste “ležu” jajašca koja bivaju izbačena izmetom i koja u povoljnim uvjetima sazrijevaju i postaju infektivna.

Dio ličinki se nikada ne razvije u adulta već migrira u mišićno tkivo gdje miruje. Te ličinke su kod mužjaka izgubljene za vrstu, no kod ženki za vrijeme graviditeta ( oko 42 dana ) prolaze placentu te krvotokom ulaze u plodove. Štenci se mogu zaraziti glistama i preko mlijeka.

PROBAVNIM SIMPTOMIMA, najčešće se javlja proljev, trbuh je izrazito povećan, dugoročno dolazi do zaostajanja u rastu i razvoju, a kao komplikacije jakih invazija može doći i do prekida pasaže čime je direktno ugrožen život životinje.

Jaka glistavost, pogotovo kod štenadi, može biti smrtonosna!

Zbog gore navedenih razloga vrlo je važno redovito provoditi dehelmintizaciju pasa, tj. čistiti pse od unutarnjih nametnika. Preporuča se štenad čistiti prvi puta već u dobi od 3 tjedna, te ponavljati taj postupak u razmacima od 2 tjedna do njegovog trećeg mjeseca života. Idealno bi bilo odrasle pse čistiti 3-4 puta godišnje. Postoji velik broj preparata na tržištu, a mogu se davati u obliku tableta, paste ili u obliku spot on pripravaka. Svi ti preparati djeluju samo na adulte, a ne na stadij ličinke, pa je zato postupak čišćenja u slučaju sumnje na invaziju potrebno ponavljati kako bi se iz organizma uklonili odrasli oblici. Također je važno izmet nakon davanja preparata za “čišćenje” od glista redovito uklanjati.

Važnost redovite dehelmintizacije vašeg ljubimca je i zbog toga što tako čuvamo zdravlje ljudi, a pogotovo djece. Djeca, pogotovo mala, često zaborave oprati ruke nakon igre, vrlo često izvor infekcije su upravo pješčanici, gdje psi, dok nisu pod nadzorom, obavljaju veliku nuždu.  Embrionirana jajašca ili ličinke koje unesu ljudi rezultiraju tkivnom migracijom. Ovisno o broju unesenih ličinki i mjestu migracije invazija glistama može biti ASIMPTOMATSKA, VISCELARNA LARVA MIGRANS označava migraciju unutarnjim organima, poput jetre, srca, CNSa, pa se javljaju simtomi vezani uz ta tkiva i organe, OKULARNA LARVA MIGRANS može izazvati ozbiljne probleme sa vidom.

 

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *