Leukemija mačaka ( FeLV )

Leukemija mačaka ( FeLV )

Leukemija mačaka je neizlječiva virusna zarazna bolest mačaka. Jednom zaražena mačka ostaje trajni nosioc virusa. Virus se širi direktnim kontaktom, preko posuda za hranjenje i vodu, ali i u međusobnim obračunima i spolnim kontaktom, tako da je kastracija važan način prevencije bolesti. Virus se širi transplacentarno i preko mlijeka sa majke na mačiće. Glavna osobina ovog virusnog oboljenja je imunosupresija, tj. banalne infekcije postaju životno ugrožavajuće. Niti jedan simptom nije tipičan za FeL. Anemija, umor, malaksalost i mršavljenje neki su od simptoma koji se mogu javiti. Sklonost infekcijama može biti poticaj za testiranje Vaše mačke. Postoji i tzv. neoplastični oblik leukemije mačaka koji se očitujem stvaranjem neoplazija – limfosarkoma, pa i simptomi bolesti ovise o organima ili organskim sustavima koji su zahvaćeni : otežano disanje, proljev, žutica. Lijek za ovu bolest ne postoji; životinje sa oslabljenim imunitetom liječimo od trenutne infekcije, ali ne od primarne bolesti.

Sumnja na oboljenje može se postaviti na osnovu simptoma ( oslabljeni imunitet, neoplastične tvorbe ), a objektivna dijagnoza postavlja se brzim testovima, koji u roku 15tak minuta mogu potvrditi/otkloniti naše i Vaše sumnje iz uzorka krvi. Mačka koje su pozitivne na FeLV trebalo bi kastrirati i trebalo bi im ograničiti kretanje i kontakt sa drugim mačkama kako bi smo spriječili daljnje širenje virusa unutar mačje populacije.

Jedini način prevencije sastoji se u redovitoj vakcinaciji mačaka protiv leukemije mačaka, a koja se može provesti istovremeno sa vakcinacijom protiv panleukopenije mačaka, virusnog rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije mačaka u dobi od 9. i 12. tjedana, a zatim se imunosni status životinje održava redovitom godišnjom revakcinacijom.

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *