Zarazni peritonitis mačaka

Zarazni peritonitis mačaka

Zarazni peritonitis mačaka je  neizlječiva virusna bolest mačaka sa 100%tnom smrtnošću. Uzročnik pripada skupini koronavirusa i srodan je “bezazlenom” crijevnom koronavirusu, koji je česti uzročnik proljeva kod mačića. Postoji teorija da je uzročnik Zaraznog peritonitisa mačaka ( FIPV ) zapravo mutirani oblik crijevnog koronavirusa ( FECV ). Uzročnik se izlučuje iscjetkom iz nosa, slinom, fecesom i urinom, pa je najčešći način prijenosa direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Obolijevaju životinje oba spola i svih dobnih kategorija, no češće se javlja kod mladih životinja ( 6 mjeseci do 2 godine ) i kod starih životinja ( iznad 14 godina ).

Simptomi bolesti u početnoj fazi vrlo često su nespecifični i vrlo lako se mogu zamijeniti sa nekom ” bezazlenom ” virusnom ili bakterijskom bolesti : povišena tjelesna temperatura, kihanje, kašljanje, proljev. Ta faza može potrajati nekoliko dana ili tjedana prije pojave tipičnih simptoma bolesti. Bolest se očituje u 2 osnovna oblika : vlažnom ili suhom obliku, a može se javiti i kombinacija oba.

“Vlažni “oblik  Zaraznog peritonitisa mačaka je učestaliji i jednostavniji za dijagnostiku, a očituje se nakupljanjem tekućine u trbušnoj i/ili grudnoj šupljini.

“Suhi” oblik  se očituje stvaranjem gnojnih granulomatoznih čvorića u organima, a simptomi bolesti ovise o tome koji organ i organski sustav je zahvaćen.

Jednom kada se virus umnoži u organizmu bolest je progresivna i vodi fatalnom ishodu. Uginuće uslijedi najčešće u roku od 3-6 tjedana od pojave prvih kliničkih simptoma bolesti, no ponekad može potrajati i do 6 mjeseci pri čemu se izmjenjuju periodi pogoršanja i prividnog poboljšanja.

Sumnja se postavlja na temelju kliničkih znakova ( vlažni oblik ), na temelju pretrage krvi, ultrazvučne pretrage. Danas postoje vrlo pouzdani brzi “snap” testovi koji će  dokazati prisustvo Ag u uzorku fecesa, seruma ili tekućine nakupljene u trbušnoj šupljini u roku od 15 minuta.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *