Pyometra

.. ili gnojna upala maternice …

Pyometra

Pyometra je naziv za stanje u kojem dolazi do nakupljanje gnoja unutar lumena maternice. Također predstavlja stanje u kojemu je, ukoliko ne dođe do pravovremene terapije, ugrožen život životinje. Javlja se i kod pasa i mačaka, s time da je kod kuja učestalija.

Nije u potpunosti potvrđen uzrok koji dovodi do pojave pyometre, no sigurno je da pojavi prethodi hormonski disbalans, bilo da se radi o endogenim uzrocima bilo da se radi o egzogenom unosu određenih hormonskih preparata. Pri tome primarno mislim na egzogenu aplikaciju progesteronskih preparata apliciranih u svrhu hormonske sterilizacije koji su se vro često povezivali sa pojavom pyometre. Naime, primjećeno je da su kuje duži su niz godina «bile» na hormonskoj sterilizacije često oboljevale od pyometre u kasnijoj životnoj dobi. Novije generacije progesteronskih preparata isključuju tu mogućnost te proizvođači veterinarskih lijekova kliničkim istraživanjima potvrđuju sigurnost njihovih proizvoda, prema kojima je ista učestalost pyometre kod životinja koje su dobivale progesteronske preparate u usporedbi sa onima koje nisu.

No za one koji žele biti sigurni, a žele sterilizirati životinju preporučuje se izvođenje kirurškog zahvata.

Operacija - pyometra Gnoj u maternici rezultat je kolonizacije i razmnožavanja različitih patogenih bakterija. Ne postoji direktna veza između jačine kliničkih simptoma i izoliranih mokroorganizama, no, infekcija maternice sa određenim sojevima Escherichie coli rezultira najvećim oštećenjima tkiva maternice. Imunološki sustav životinja sa pyometrom je suprimiran.

O pravom uzroku pyometre još uvijek se raspravlja. Postojanje genetske predispozicije nije dokazano, no dokazano je da su neke pasmine sklonije nastanku pyometre. Prema provedenim istraživanjima manje je učestala kod mješanaca, rizik od pojave bolesti povećava se sa dobi životinje, rizik od pyometre 6X je veći kod životinja koje se nikada nisu štenile nego kod onih koje su 1 ili više puta imale potomke (podaci iz literature).

Prema kliničkoj slici razlikujemo 2 osnovna tipa pyometre : otvorenu i zatvorenu.

Otvorenu pyometru i vlasnik će lakše prepoznati s obzirom na postojanje vaginalnog iscjetka neugodnog mirisa. Često su simptomi bolesti kod otvorene pyometre blaži s obzirom da se toksični sadržaj koji se nakuplja u maternici evakuira iz organizma kroz otvoreni cervix.

Simptomi zatvorene pyometre često su nespecifični, pogotovo u početku bolesti – slabiji apetit, mršavost, žeđ, povećana količina mokraće (posljednja dva simptoma su specifični za kuje, ali ne i za mačke), povraćanje, dehidracija, bezvoljnost. Povišena tjelesna temperatura javlja se u 20% slučajeva. Palpatorno abdomen je povećan, osjeti se povećani uterus. Ukoliko se zatvorena pyometra ne terapira zbog septikemije i/ili endotoksemije (otrovanje toksinima koji se resorbiraju iz lumena maternice) vrlo brzo doći će do šoka i uginuća životinje.

Sumnja na pyometru se postavlja na temelju opisanih simptoma (anamneza i klinička slika), a dijagnoza se potvrđuje hematološkom i biokemijskom pretragom krvi, te rengenološkom i ultrazvučnom pretragom abdomena.

Zašivena rana nakon ovariohisterektomije Jedina terapija pyometre je ovariohisterektomija kojoj se pristupa nakon što se životinja stabilizira. Pri tome se misli na uspostavu venskog puta i nadoknadu tekućine putem infuzija kao i aplikaciju širokospektralnih antibiotika. Prognoza bolesti ovisi o općem stanju životinje. Što prije maternica bude uklonjena prije će započeti ozdravljenje. No pri tome treba imati na umu da se sam kirurški zahvat radi u općoj anesteziji koja je i sama po sebi velik rizik za takvog pacijenta.

Maternica puna gnoja nakon obavljenog zahvata ovariohisterektomije. Radi se o kuji pinča staroj 9 godina. Tijekom proteklih 4 tjedna u našoj ambulanti ultrazvučno su dijagnosticirane 4 pyometre. Svi slučajevi potvrđeni su kod kuja starije životne dobi (5-9 godina), od toga je jedna bila mješanka, 1 pinč, 1 njemački ovčar i 1 koker španijel. Tri su bile zatvorene, a 1 otvorena pyometra. Kod 3 nakon obavljenih zahvata ovariohisterektomije uz nadoknadu tekućine i antibiotsku terapiju došlo je do potpunog oporavka. U jednom slučaju na zahtjev vlasnika odlučili smo se na konzervativnu terapiju nadoknade tekućine i antibiotike gdje je također došlo do poboljšanja, no vlasnik je upozoren da će se stanje u budućnosti vrlo vjerojatno ponoviti.

Pojmovi: , , ,

Komentirajte

Morate se prijaviti da bi ostavili komentar.