Mijaza

Mijaza

Naziv mijaza označava infestaciju životinja larvama muha. Prizor “u živo”izgleda doista zastrašujuće : na stotine crvića koji migolje iz tkiva žive životinje. Mijaza ima sezonski karakter, javlja se najčešće u ljetnim mjesecima kada ima puno muha.

Muhe odlažu jajašca na mjesto na koži gdje je prisutna rana ili na mjestima gdje je koža vlažna i zaprljana mokraćom i fecesom. Već unutar nekoliko dana iz jajašaca se izlegu larve koje se počnu hraniti tkivom kopajući pri tome kanaliće u koži i okolnom tkivu.

Životinje su nemirne, svrbe se, ne jedu. Larve se kreću sve dublje u tkivo, pa mogu dospjeti i u tjelesne šupljine. Jedini način liječenja je mehanički uklanjanje larvi, tj, potrebno je pincetom jednog po jednog crvića ukloniti iz tkiva. Životinju je najčešće potrebno narkotizirati kako bi bila što mirnija, a onome tko radi posao uklanjanja crvića potrebno je zaista puno strpljenja, jer taj posao može potrajati i nekoliko sati dok se i posljednji crvić ne ukloni.

Postupak treba ponavljati i životinju pregledavati nekoliko puta na dan sljedećih nekoliko dana. Na žalost ponekada je jedina humana preporuka eutanazija životinje. Vlasnici vrlo često primjete problem kada je već kasno i kada je zbog velike devastacije tkiva nemoguće popraviti nastalu štetu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *