Mokraćni kamenci

Mokraćni kamenci

Kujica Luna, pasmine mops, stara 4 godine je zaprimljena u ambulantu sa znakovima otežanog mokrenja. Trbuh je bio bolan na dodir. Budući da se radilo o dami sa “nekoliko” kila viška opipom trbuha mogli smo samo utvrditi da je mokraćni mjehur pun. Krvnom pretragom utvrđena je prisutnost bakterijske infekcije. Napravljena je kateterizacija, te je na taj način ispušteno oko 3 dl mokraće u kojoj je bilo primjesa krvi. Propisana je antibiotska terapija. Nakon 2 dana vlasnica se vratila sa istim problemom. Nakon ponovljene kateterizacije napravljen je ultrazvuk kojim je utvrđena prisutnost mokraćnih kamenaca. Operacija je zakazana isto poslijepodne. Zbog prekomjerne težine i rizične anestezije zahvat vađenja mokraćnih kamenaca napravljen je u inhalacijskoj anesteziji. Kujica je zahvat dobro podnijela. Preporučena je medicinska pretraga namijenjena psima koji su skloni nastanku mokraćnih kamenaca.

 

IMG_1199 (2)                     IMG_1202 (2)

 

 

IMG_1205 (2)

 

Ovisno o mineralnom sastavu razlikujemo struvite ( magnezij-amonij sulfat ), oksalate ( kalcij oksalati ), urate, cistinske urolite, silikate i mješane urolite. Mokraćni kamenac u prosjeku čini 95% mineralne osnove i 5% organske tvari. Nastanku kamenaca pogoduje prisutnost bakterijske infekcije, pojačani unos minerala, koncentrirana mokraća ( smanjen unos tekućine ), pretilost, ali i genetska predispozicija. Zanimljivo je i prisustvo spolne predispozicije : struviti su puno češći kod ženki ( 80-90% urolita kod ženki su struviti ); oksalati, urati, cistinski uroliti i silikati puno češće se javljaju kod mužjaka ( 85-90% ). Postoji i pasminska predispozicija : patuljasti šnauceri i mini pudle skloni su nastanku i struvita i oksalata. 60% uratnih urolita odnosilo se na dalmatinere, 75% urolita kod dalmatinera bili su upravo urati. Nešto manju sklonost nastanku urolita imaju i pasmine engleski buldog, koker španijel, jorkširski terijer, ši cu. Silikatnim urolitima na koje otpada 1% ukupnih urolita skloni su njemački ovčari, zlatni retriveri i labrador retriveri.

Važno je utvrditi mineralni sastav kamenaca kako bismo prehranom umanjili mogućnost njihovog ponovnog nastanka. U našem slučaju radilo se o struvitima. Do ponovnog nastanka kamenca dolazi čak u 25%slučajeva. Stoga je važno provoditi redovite godišnje kontrole posebno kod jedinki koje su sklone nastanku mokraćnih kamenaca.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *