Pyometra

Pyometra

Kao što samo ime kaže radi se o nakupljanju gnojnog sadržaja unutar lumena maternice. Radi se o oboljenju maternice koje, ako se ne liječi, u konačnici dovodi do uginuća životinje. Javlja se češće kod životinja srednje i starije životne dobi, iako ima slučajeva pyometre i kod  mladih životinja. Statistički rjeđe se javlja kod životinja koje su se nekoliko puta štenile, no nema garancije da se pyometra neće razviti kod životinja koje su se štenile 3, 4 ili 5 puta. Češće se javlja kod životinja kod kojih je višekratno primijenjena “hormonska sterilizacija” u svrhu reguliranja spolnog ciklusa ili kod kojih su aplicirani estrogeni u svrhu sprečavanja nidacije jajne stanice nakon neželjenog parenja.

Razlikujemo “otvorenu” i “zatvorenu” pyometru. Otvorenu pyometru puno je lakše dijagnosticirati, a i simptomi su puno blaži s obzirom da gnojni sadržaj izlazi iz organizma van. Vlasnici dolaze u ambulantu jer su primijetili da kuja ili mačka imaju čokoladni ili bjelkasti vaginalni iscjedak. Kada  u ambulantu dođu vlasnici sa kujom ili mačkom koji imaju zatvorenu pyometru to obično znači da je već proteklo nekoliko tjedana ili mjeseci od njenog nastanka. Simptomi koje vlasnici opisuju su : gubitak tjelesne težine, povraćanje, bezvoljnost, gubitak apetita, mučnina, pojačano uzimanje vode. Tjelesna temperatura može, ali i ne mora biti povišena. Količina gnoja u maternici može biti tolika da je i abdomen vidno povećan; nije rjetkost da izvađena maternica sa gnojnim sadržajem kod kuje srednje veličine teži i 2 kg. Točna dijagnoza postavlja se ultrazvučnom pretragom gdje se vide maternični rogovi ispunjeni gnojnim sadržajem. Najveći problem predstavljaju bakterije i njihovi toksini koji ulaze u cirkulaciju  uzrokujući septikemiju i nepovratna oštećenja pojedinih organa ( bubrega, srćanog mišića,…). U procjeni stupnja oštećenja, ali i prognozi bolesti najviše informacija  dobiti ćemo biokemijskom pretragom krvi i kompletnom krvnom slikom.

Preporuka za liječenje je kirurško odstranjivanje jajnika i maternice ( ovariohisterektomija ) nakon stabilizacije pacijenta. Prognoza ovisi o stupnju nastalih oštećenja pojedinih organa, a s obzirom na prisutnu septikemiju i intoksikaciju vlasnici moraju biti svjesni svih rizika operativnog zahvata u ovom stanju. Jedina pouzdana prevencija pyometre je ovariohisterektomija zdrave životinje.

Na slici se nalazi maternica ispunjena gnojem kod mačke stare 11 godina koja se nakon zahvata ovariohisterektomije uspješno oporavila.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *