Preventiva

Obavezno godišnje cijepljenje protiv bjesnoće

IMG_1354

Sukladno Zakonu o veterinarstvu psi stariji od 3 mjeseca moraju biti označeni mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće. Svi cijepljeni i mikročipirani psi upisuju se u upisnik Lysacan. Cijepljenjem pasa štitimo pse, ali i ljude od ove smrtonosne bolesti. U našim krajevima najznačajniju kariku u širenju bjesnoće predstavljaju lisice, ali i druge divlje životinje.

Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće nije zakonski propisano, ali je preporuka struke da se cijepi pogotovo životinje koje žive i kreću se  u područjima blizu šuma ili slabo naseljenim područjima.

Cijena cijepljenja pasa protiv bjesnoće iznosi 150,00 kn.

Cijena mikročipiranja iznosi 90,00 kn. Vlasnici pasa sa prebivalištem na području grada Koprivnice ne plaćaju naknadu za mikročipiranje budući da sa financira sa strane Grada Koprivnice.

Cijena Putovnice za kućne ljubimce iznosi 10,00 kn.

Ukoliko prvi puta dolazite na cijepljenje i mikročipiranje molim Vas ponesite Vaš OIB!

 

Dehelmintizacija pasa i mačaka

Vlasnicima pasa i mačaka nudimo nekoliko načina na koje će pouzdano očistiti svoje ljubimce od unutarnjih nametnika . O opasnostima koje može izazvati invazija glista i trakavica kod pasa i mačaka možete pročitati u našim člancima. Dovoljno je napomenuti da glistavost kod štenaca i mačića može biti smrtonosna, a ne moramo ni spominjati opasnost za ljude ( posebice djecu ) u slučaju suživota sa takvim ljubimcima.

Prvu dehelmintizacija potrebno je napraviti već u dobi od 3 tjedna. Budući da štenci i mačići još ne jedu hranu izuzev majčinog mlijeka najbolje je primijeniti pastu ili spot on pripravak. Sljedeće dehelmintizacije,osim na ova dva načina možemo napraviti davanjem tableta. Iako je psima relativno lako dati tabletu ( direktno u usta ili umrvljenu u hrani ) taj postupak je malo teže primjenjiv kod mačaka. Važno je uvjeriti se da je životinja tabletu progutala. Ukoliko davanje tablete izaziva preveliki stres kod psa ili mačke preporuka je aplikacija spot on pripravaka koji će na elegantan način osigurati suživot ljudi i kućnih ljubimaca zdravstveno sigurnim.

 

Zaštita pasa i mačaka od buha i krpelja

IMG_2326 

Buhe i krpelji predstavljaju smetnju zbog komocije životinje ( svrbež, peckanje ), remeti opće stanje životinje ( jake invazije – anemija ), ali predstavljaju problem kao prenosnici uzročnika mnogobrojnih, nekih čak i smrtonosnih bolesti pasa i mačaka. Osim toga predstavljaju opasnost i za ljude, jer sa psa ili mačke buhe i krpelji mogu vrlo lako preći i na čovjeka.

Bolesti koje prenose krpelji su : babezioza ( piroplazmoza ), erlihioza, borelioza ( lajmska bolest ), te hemobartonela kod mačaka.

Buhe : Vaš ljubimac može progutati jajašca trakavice ( Dipylidium caninum ) kojima se hrani ličinka buhe iz okoliša. Ličinka buhe može pojesti jajašca trakavice i ukoliko vaš ljubimac proguta buhu s jajašcima trakavice, trakavica nastavlja sa svojim rastom i razvojem u crijevima Vašeg ljubimca.

Ostali ektoparaziti sa kojima se susrećemo u praksi su papatači ( područje Dalmacije – vektori lišmanijaze ), te različiti rodovi šugaraca ( Sarcoptes, Demodex, Notoedres, Otodectes ).

Muhe mogu predstavljati veliki problem budući da mogu položiti jajašca na ranu te dovesti do stanja koje se zove mijaza. Jaka mijaza je ozbiljna indikacija za eutanaziju životinje, jer ja nekada jednostavno nemoguće sve ličinke ukloniti iz tkiva.

 

Preventivni sistematski pregledi

DSC02442

Preventivni sistematski pregledi mogu uključivati više parametara :” opći” klinički pregled,  kompletnu krvnu sliku, rentgen, ultrazvučnu pretragu, biokemijsku pretragu pojedinih organa i organskih sustava.

Jednako kao što redovito kontroliramo naš zdravstveni status trebalo bi jedan puta godišnje provjeriti zdravstveni status našeg ljubimca. Rano otkriće da nešto nije u redu, prije pojave prvih kliničkih simptoma, pomoći će nam u donošenju strategije kako se protiv određenog stanja boriti. Tijekom općeg kliničkog pregleda pregledat ćemo sluznice ( oka, usta ), detaljno ćemo pregledati kožu i dlaku ( po potrebi uzeti uzorke za mikrobiološku i parazitološku pretragu; promjene na koži mogu ukazivati i na neke metaboličke i hormonske promjene u organizmu ), pregledati ćemo oči, uši, usnu šupljinu, uključujući pregled zuba, poslušati stetoskopom srčani rad i disanje, popipati abdomen, te pregledati šape, mekuši i provjeriti duljinu noktiju. Kod nekastriranih mužjaka starijih od 5 godina potrebno je rektalno pregledati prostatu, a kod nesteriliziranih ženki ultrazvučno pregledati maternicu kako bismo isključili pyometru. Kompletna krvna slika je gotova za 10 minuta. Njome određujemo sljedeće parametre : eritrocite, leuocite, trombocite,  hematokrit i hemoglobin. Odstupanje od normalnih vrijednosti svakoga od tih parametara zahtjevat će dodatne pretrage kako bismo utvrdili uzrok odstupanja. Od biokemijskih parametara preporuka je određivanje glukoze, jetrenih enzima, te uree i kreatinin kao pokazatelja stanja bubrega. Eventualne sumnje možemo potvrditi ili otkloniti ultrazvučnom i/ ili rtg pretragom.