Primum non nocere – Prvo ne škoditi ( Hipokrat )

 

Načini aplikacije lijeka

IMG_1348

Pod aplikacijom lijeka podrazumijevamo način na koji se lijek unosi u organizam ili dovodi u kontakt sa bolesnim mjestom. Tako razlikujemo lokalnu aplikaciju lijekova ( npr. mast ili kapi za oči, kapi za uši, kreme za lokalnu primjenu na koži i sl. ) i sistemsku aplikaciju lijeka. U veterinarskoj medicini lijekove sistemski u organizam unosimo per os ( na usta : tablete, paste, sirupi ) ili injekciono.  U svakodnevnoj praksi injekciono lijekove najčešće apliciramo pod kožu ( supkutano ) ili u mišić ( intramuskularno ). U venu ( intravenozno ) najčešće apliciramo anestetike, antibiotike, ali i druge veterinarsko medicinske proizvode koji su registrirani za intravenoznu upotrebu. Postoji još i intrakutana aplikacija lijeka, intraperitonealna, intrapleuralna, intraartikularna,…

 

Kako psu ili mački dati tabletu

Ponekad davanje tablete psu ili mački može predstavljati veliki stres za ljubimca i vlasnika životinje, ali i uzrok neuspjeha u liječenju. Naime, istraživanja su pokazala da velika većina vlasnika četveronožnih ljubimaca ne provodi propisanu terapiju budući da im davanje tableta predstavlja teškoću, ili procjene da je životinji bolje, pa ne treba ju “mučiti” još 5 dana sa davanjem tableta, ili zaborave itd. Za uspjeh terapije ključno da se vlasnici pridržavaju uputa vezanih uz vrijeme aplikacije i dužinu trajanja terapije kao i za propisane doze lijeka. Ponekad se radi o doživotnoj terapiji, kao kod npr. antiepileptika, pa je važno potruditi se naučiti kako pravilno aplicirati lijek. Kod pasa je davanje tableta nešto jednostavnije, dok kod mačaka može biti prava noćna mora, ali ne treba odustajati.

  • stavite tabletu u hranu ( malu količinu hrane, a ne cijeli obrok ) i budite pored životinje dok ne pojede cijeli obrok. Dobro je odabrati hranu koju životinja voli, a ne nešto što i inače izbjegava. Neke tablete mogu se i smrviti pa na taj način pomiješati sa hranom.
  • stavite tabletu direktno u usta, tj. na korijen jezika. Postupak bi trebao biti sljedeći : sa lijevom rukom ( dešnjaci ) psu otvaramo usta tako da palac i kažiprst uguramo u procijep iza očnjaka gornje čeljusti i vučemo prema gore, a istovremeno desnom rukom povlačimo donju čeljust prema dole. Sada kada su usta otvorena stavljamo tabletu na korijen jezika i zatvaramo usta i držimo ih zatvorenim dok pas ne proguta. Kako bismo potaknuli refleks gutanja možemo lagano promasirati u predjelu grla ili puhnuti ili pipati nos.  U dućanima za kućne ljubimce postoje i posebni aplikatori za davanje tableta.

 

Važno je biti smiren, ali i uporan. Životinje osjete nervozu vlasnika, pa mogu Vaši pokušaji davanja tablete mogu završiti ugrizom ili ogrebom.

Rado ćemo Vam pomoći savjetom.