Operativni zahvati

operacija_zivotinja

Elektivni operativni zahvati

obavljaju se na zahtjev vlasnika. Najčešći elektivni operativni zahvati su kastracija mužjaka i sterilizacija ženki.

 

Obavezni operativni zahvati

su svi oni koji “spašavaju” život životinje, a rade se kod stanja kao što su npr. uklještena kila, torzija želuca, strano tijelo u jednjaku, ozljede mekog tkiva koje jako krvare, otvorene frakture, ispadanje očne jabučice iz orbite i sl. i koje bi u konačnici dovele do uginuća životinje.

Svi ostali zahvati spadaju u jednu zasebnu kategoriju, a to su polu obavezni zahvati, kod kojih odluku o obavljanju zahvata donosi vlasnik životinje.

Navest ću dva primjera

Lom kosti

Prvi je lom kosti ekstremiteta kod kojega nije došlo do velikog pomaka. Jedna opcija je operativni zahvat koji će rezultirati pravilno zaraslom kosti u kratkom vremenskom roku, što znaći da je i bolnost kraće prisutna i ekstremitet se brže vraća u funkciju. Druga opcija je pustiti prirodnom procesu sanacije koji će nešto duže trajati, a može i rezultirati blagim deformitetom ekstremiteta ( op. na slici je lom koji neće zarasti bez kirurške sanacije ).

lom_kosti

Tumor mliječne žljezde

Drugi primjer je tumor mliječne žljezde, kod kojega je uvijek preporuka operativni zahvat, zbog opasnosti od metastaza, a i zbog utjecaja na duljinu i kvalitetu života životinje. No, odluku o tome da li i kada će se operativni zahvat napraviti ovisi odluci vlasnika životinje.

U svakom slućaju stojimo Vam na raspolaganju kako bismo zajedno odabrali najbolje rješenje i tehniku za Vašeg ljubimca.