Zbog sve više postavljenih pitanja i sve većeg broja pacijenata sa reproduktivnim problemima odlučili smo osvrnuti se na najčešće probleme i želje vlasnika vezanih uz reprodukciju njihovih četveronožnih ljubimica kao i usluge koje vam po tom pitanju možemo pružiti u našoj ambulanti. O nekim temama više informacija ponuđeno je u pojedinačnim člancima koji su također objavljeni na našoj stranici. Ovdje ćete moći pronaći konkretne odgovore na nekoliko nama postavljenih pitanja.

Naime, normalno trajanje «tjeranja» (stručno bi to obuhvaćalo period proestrusa i estrusa) u kuja iznosi 9+9 dana. Od toga prvih 9 dana otpada na proestrus – otečena vulva, krvavi iscjedak, kuja privlači mužjake, ali ne dozvoljava parenje. Drugih 9 dana otpada na estrus – vulva je i dalje otečena, ali iscjedak nije krvav i ono što je najvažnije kuja dozvoljava parenje.

Za uspješnu koncepciju najvažniji trenutak za nas je pronaći točan odgovor na pitanje: kada će doći do ovulacije. U najvećem broju slučajeva ovulacija nastupa 2 dana od početka estrusa. Parenjem 11. i 13. dana od početka pojave krvavog iscjetka u većini slučajeva rezultirati će graviditetom. I sve bi bilo vrlo jednostavno da proestrus i estrus baš uvijek traju po 9 dana i da baš uvijek 11. dan od početka proestrusa nastupi ovulacija. No, svaka životinja je individua za sebe pa se fiziološkim smatraju varijacije u trajanju proestrusa 2-27 dana, a u trajanju estrusa 3-21 dan.

Kolorimetrijski test U slučajevima kada ne možemo sa sigurnošću odrediti vrijeme nastanka ovulacije, tj. u slučajevima koji odstupaju od uobičajenih vrijednosti trajanja pojedinih faza «tjeranja» najpouzdanija metoda određivanja vremena ovulacije i optimalnog vremena za parenje je određivanje razine progesterona. U našoj ambulanti koristimo tzv. brzi kolorimetrijski test za određivanje vremena ovulacije za čije izvođenje je nakon pripreme seruma potrebno 9 minuta za očitavanje rezultata. Za izvođenje testa potrebno je uzeti uzorak krvi i to optimalno 7.-8. dan od početka proestrusa. Test je najčešće potrebno ponoviti 2-3 puta u razmaku od 2 dana kako nam ovulacija ne bi «promaknula». Ova metoda je vlo pouzdana, bezbolna, a njenim korištenjem izbjegavamo sve one neuspjehe i frustracije kada kuja nikako ne ostaje gravidna.

Metoda indukcije estrusa koju također provodimo u našoj ambulanti koristi se u svim slučajevima kada su slabo izraženi znakovi tjeranja ili se životinja uopće ne tjera ili kada želimo biti sigurni da će do ovulacije doći upravo 11. dana od početka tjeranja. Naime, kod životinja kod kojih nismo sigurni da li će do ovulacije doći 5. , 10., ili 25. dan korištenjem indukcije ovulacije do ovulacije će doći pod kontroliranim uvjetima i u točno predviđeno vrijeme. Ova metoda prikladna je i za vlasnike kuja koji putuju na parenje u udaljeniji kraj kako bismo ih poštedili gubitka vremena i novaca zbog «krivog» vremena parenja koje u konačnici neće rezultirati željenim potomstvom. Naravno u posljednjem slučaju vrlo učinkovita bi bila i metoda određivanja razine progesterona.

Cistično promjenjeni jajnici – mačka Ukoliko su vanjski znakovi tjeranja izraženi kroz period koji je duži od 25 dana govorimo o prolongiranom/perzistentnom estrusu koji također treba liječiti. Uzrok su najčešće folikulinske ciste na jajnicima, tj. na jajnoj stanici nalaze se folikuli koji nikako ne ovuliraju. Liječi se hormonskim pripravcima na bazi luteinizirajućeg hormona. Ukokliko vlasnici takve kuje ne žele potomstvo u slučajevima folikulinskih cisti preporuča se kirurška sterilizacija.

Od ostalih reproduktivnih poremećaja mogu se još javiti i prolongirani primarni anestrus (kuja nije došla u estrus u dobi od 23 mjeseca), kasni ulazak u pubertet, skraćeni period između dva estrusa, podijeljeno tjeranje. Svi ovi problemi zahtjevaju individualni pristup, s obzirom da uzroci ovih poremećaja mogu biti vrlo kompleksni, poput hipotireoidizma, učestale aplikacije glukokortikoida, deficitarne prehrane i slično. Terapiju je potrebno prilagoditi svakom pojedinom slučaju.

U slučajevima kada postoje mehaničke prepreke samom aktu parenja kao metoda izbora preporuča se umjetno osjemenjivanje.

Ultrazvučna dijagnostika graviditeta u psa. Od 18. dana na dalje moguće je napraviti prvi ultrazvučni pregled dijagnostike graviditeta. Savjesnim vlasnicima preporučamo pretragu ponoviti i oko 28. dana kako bismo praćenjem rada srca plodova i pokretima utvrdili njihovu vitalnost. Mjerenjem dimenzija plodova također možemo utvrditi određene nepravilnosti u njihovom razvoju. Ultrazvučno se broj plodova može odrediti samo približno. Sigurna metoda određivanja broja je RTG pretraga koja se vrši od 45. dana graviditeta kada kostur ploda postaje jasno vidljiv na RTG snimci.